2012. október 2., kedd

Théba- Királyok völgye,Karnak és Luxor

                A birodalom központja Théba - Karnak, Luxor, a Királyok Völgye

Théba, melyet a görögök Weset, a biblia No néven nevez, a Nílus keleti partján fekszik. Kr. e. 2000 körül lett Egyiptom székhelye, és az Újbirodalom korában is az maradt. Théba városának szerves részét képezték Karnak és Luxor templomegyüttesei, valamint a fáraók temetkezési helye, a Királyok Völgye. Karnak és Luxor templomai Egyiptom legnagyobb templomépítményei, melyet közel 2000 éven át építettek. Az asszírok Kr. e. 663-ban Théba környékét elpusztították , de Karnak templomai az udvarokkal, oszlopokkal, termekkel, obeliszkjeivel ma is lenyűgöző látvány nyújtanak az ide utazó turisták számára. Karnak legnagyobb építménye az Amon szentély, amelyet a szelek és az ég urának tiszteletére emeltek . Amont embertesttel és kosfejjel ábrázolták, fején a napkoronggal. Az Újbirodalom korában Amon már főistenként szerepelt, és Rével a Napistennel azonosították. I. Thotmesz fáraó uralkodásától az Amon - templomot folyamatosan bővítették. A kultuszhely központjának különböző részeit Pilonokon, kapuépítményeken keresztül közelíthetjük meg. 10 pilont találhatunk, melyeken belépve egyre sötétebb, zártabb helyiségeken keresztül juthatunk a központi szentélybe. 
Karnak és Luxor templomait kosszfinxek sorából álló út köti össze. Luxor romtemplomának hatalmas pilonja ma is áll. 43,6 méter magas, a két oldalon a felfelé keskenyedő csonka gúla alakú faltömbje 113 méter hosszú, vastagsága 15 méter. Oszlopos folyosó vezet a Nagy Udvarhoz, ahonnan két másik templomhoz érünk. A második pilonon keresztül jutunk az 5000 négyzetméteres oszlopcsarnokba, melynek tetőzete teljesen hiányzik. Építésekor 24 méter magas volt, 134 oszlop 16 sorban helyezkedett el. Az oszlopok átmérője elérte a 10 métert. A oszlopfejezeteket papiruszvirágok és bimbók díszítették. A harmadik pilon a központi udvar kapuja, további három kapun keresztül juthatunk el a Bárka-szentélybe. Théba istenhármasának: Amon, felesége Mut, és fiuk Honszu csónakjait őrizték itt. A szentélyeket gondozott kertek és tavak kötötték össze, melyeknek ma már nyomát sem láthatjuk. A Luxor romjaira a Szent-tó partjáról remek kilátás nyílik. Az építmények közül említést érdemel még az Amon Háreme nevű templom. Az építkezés több évszázadon át tartott. II. Ramszesz életnagyságú szobrát és domborműveit láthatjuk itt. Az Újbirodalomban a királyok temetkezési helye Luxor és Karnak közelében, a Nílustól nyugatra fekvő Királyok Völgye volt. Legnevezetesebb Tutanhamon fáraó sírja, ahol a felnyitásakor temérdek mennyiségű kincset találtak. Tutanhamon 18 évesen halt meg, mumifikált holtteste ma is a koporsójában fekszik a síremlékben. A leleteket a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzik. Csak sejteni lehet, hogy a Tutanhamonnál jelentősebb fáraók síremlékei milyen hatalmas mennyiségű kincset rejthettek. Ezeket azonban a sírrablók kifosztották. A síremlékek freskói a túlvilági életet a Halottak Könyve alapján mutatják be. Egyes freskók pedig a mindennapi életet ábrázolják. 
A Királyok Völgyét, ahogy azt a fáraók is nevezték, egy magányos völgybe elrejtve találjuk. Azt a célt szolgálta anno, hogy múmiáikat és gazdagságukat az örökkévalóságig megőrizzék. Théba ősi városának részeként a Völgy csaknem az összes, a 18., 19. és 20. dinasztia királyainak, (i.e. 1539 -1075) nyughelyeként szolgált. Az évezredek alatt a sírokat sajnos többször kirabolták. A völgy egy évszázaddal ezelőtti feltárása során kapott szárnyra a "Fáraó átka" néven elhíresült legenda. Tutanhamon sírjának felfedezése pillanatában Carter kanáriját ugyanis egészben lenyelte egy kobra. A helyiek szerint a gyermek fáraó azóta is bosszút áll mindazokon, akik megzavarják örök álmát. A legendát öt hónappal később Lord Carnarvon, Carter pártfogójának halála csak megerősítette. Delíriumos állapotában egy madárral viaskodott, amely az arcát szaggatta. Halála pillanatában, Kairó összes fénye kialudt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése